Bouw van CPO Singelhof van start!
Het collectief CPO/CW Singelhof is twee jaar geleden opgericht met de droom om iets te ontwikkelen waar ouderen bij elkaar in de buurt kunnen wonen. Het omzien naar elkaar als belangrijk element voor een gezonde leefomgeving. Daarbij speelden aspecten als milieu en woningproblematiek een rol.
Het plan werd uitgewerkt in samenwerking met Schoots Architecten, adviseur Bijker en een team van de gemeente Oldebroek. In de zomer van 2022 resulteerde het voornemen in het plan om 18 levensloopbestendige huizen met een gemeenschappelijke ruimte te gaan bouwen rond een gemeenschappelijke tuin. In 2023 werd het ontwerp bestemmingsplan goedgekeurd en de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Op 18 mei wordt gevierd dat de eerste paal de grond in is gegaan. Daarmee wordt de realisatie van de Singelhof heel concreet voor de leden van de vereniging die allemaal een woning gekocht hebben in het plan. Kenmerkend voor de Singelhof is de bouw die bijna geheel in hout wordt uitgevoerd en gebruik zal maken van grondwarmte, groene daken en zonnepanelen. De locatie is gelegen aan de Bulten in Wezep-Noord in het groene hart van deze wijk.
““Bij De Singelhof kom ik verschillende woorden tegen die mij heel erg aanspreken: levensloopbestendig, duurzaam, nabuurschap en energieneutraal. Maar ook zorgzaam, comfortabel, mooi, gemeenschappelijk, verbinding en omzien naar elkaar. Ik vind het geweldig om te zien dat een aantal inwoners van onze gemeente een plan presenteerde voor huisvesting van 55-plussers en dat dit nu ook écht gaat worden uitgevoerd.””
Inclusiviteit als woonvorm
In de Singelhof komen 6 grondgebonden woningen en 12 appartmenten, een gemeenschappelijke ruimte inclusief 2 (mantelzorg) logeerkamers rond een gemeenschappelijke tuin van ruim 1.000 m2.
Een hof waarin ouderen bij elkaar in de buurt wonen en een natuurlijke manier van ‘gezamenlijkheid & hulpvaardigheid’ wordt geboden, inclusiviteit als woonvorm. Een van de aanleidingen is dat er niet veel woningen beschikbaar zijn of plannen voor woningbouw ten behoeve van ‘senioren’. Voor iedereen en in het bijzonder voor de (steeds) ouder wordende groep 55-plussers geldt dat hun gezondheid een belangrijk aandachtspunt is. De gezondheid en het welbevinden bij het ouder worden, speelt een grote rol en er zijn onderzoeken die aantonen dat professionele zorg uitgesteld kan worden als je goede leefomstandigheden en voorwaarden aanbiedt. Een seniorenwijkje waarin je naar elkaar omziet en elkaar helpt, heeft een positieve uitwerking en stelt zorg uit. De integratie van natuur zorgt ook voor een bewezen positieve invloed op de gezondheid. Daarnaast willen we CO2-uitstoot in de bouwfase beperken door voorkomen van emissie intensieve producten en gebruik van her-groeibare bouwmaterialen zoals hout voor de constructieve wanden.
Massief Houtbouw
Alle woningen worden gebouwd met een negatieve CO2-belasting door toepassing van massief houten wanden (CLT). De gevel wordt voorzien van een houten gevelbekleding en een plint van een robuust metselwerk.
CLT staat voor Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout of massieve houtbouw genoemd. CLT-hout is hout dat kruislings, uit minimaal 3 lagen is opgebouwd zodat het dezelfde sterkte en toepassingsmogelijkheden heeft als beton. Tevens heeft dit product positieve effecten op de vochtbalans en het leefklimaat in de woning, en geeft het energetisch een geheel ander gevoel aan haar bewoners dan de traditionele betonbouw. Wij kiezen voor een constructie van hout. Een draagstructuur van hout levert op gebouwniveau de meeste CO2 reductie op omdat dit relatief het meeste materiaal kost. Hout is verder een licht materiaal. De verhouding tussen sterkte en het lichte gewicht is perfect. Het lichte gewicht maakt transport en montage eenvoudig, maar doet niet af aan de sterkte van de constructie. Dit voordeel zorgt ervoor dat er bij de verwerking tot eindproduct er netto geen CO-2 of stikstof uitstoot is. Een Win-winsituatie. Zo heeft dit project een voorbeeld functie voor de bouwmethode van de toekomst om binnen het CO2 budget van de bouw te blijven.
Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2025 de woningen opgeleverd.
Met groot plezier samengewerkt met alle toekomstige bewoners van de Singelhof en uiteraard procesbegeleider Pieter B. Bijker van Bijker Advies
Met dank aan de Gemeente Oldebroek, Jan Willem van Hoorn, Steven Keijzer
Samen uitgewerkt met Gerben Enserink van Planruimte, Step Engineering Arjan de Roo en Anke Ploeger- Nomden voor de houtbouw engineering
En in bouwteam met Heutink Groep | Ontwikkelt en bouwt, Helmich Heutink en houtbouwer Treetek, Bob Elzen