Klimaatneutraal en circulair bouwen met gevelpanelen uit reststoffen rioolwaterzuivering
In samenwerking met NPSP Delft heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gevelpanelen ontwikkeld die gemaakt zijn van reststoffen uit de rioolwaterzuivering. Schoots Architecten zorgde voor het ontwerp van de panelen, die moeten voldoen aan strenge bouwtechnisch eisen. Als eerste wordt de gevel van een HDSR-bedrijfspand in De Meern met deze innovatieve panelen bekleed. Het pand wordt hiermee verduurzaamd en dient tegelijkertijd als praktijkvoorbeeld om marktpartijen te laten zien dat circulariteit, duurzaamheid en een technisch hoogstaand en stijlvol product goed samen kunnen gaan.
Voorlopig Ontwerp IKC Meeroevers afgerond!
Het voorlopig ontwerp van IKC Meeroevers in Groningen is goedgekeurd! Het levendige gebouw bevat een basisschool en kinderdagverblijf met in totaal plek voor 450 leerlingen. Door de karakteristieke vorm en krachtige stedenbouwkundige plaatsing vormt IKC Meeroevers het herkenbare middelpunt van de nieuwste wijk van Meerstad. Het alzijdige gebouw is geplaatst op een landschappelijke ophoging, een wierde, deze biedt een inspirerende buitenruimte waar kinderen volop kunnen ontdekken en spelen.
Maquette door Zoetmulder
Duurzaam, flexibel en bestendig
Het bijzonder duurzame gebouw krijgt een volledig houten constructie. De gelamineerde houten kolommen en liggers met houten vloeren en daken geven een enorme gebruiksflexibiliteit aan het kindcentrum en maken het geheel aardbevingbestendig. De natuurlijke constructie wordt beschermd door een robuuste schil van lokale hergebruikte Groningse bakstenen. Gezamenlijk zorgen deze voor de beoogde levensduur van 100 jaar.
De opvallende driehoekige plattegrond biedt verrassende doorkijkjes naar verschillende activiteiten binnen het gebouw. Zo zien en ontmoeten kinderen van verschillende leeftijden elkaar op informele wijze en leren zij van elkaar. De centrale kern van het gebouw bevat de dienende functies, zoals bergingen, toiletten en spreekruimtes. Zo wordt het gebouw multifunctioneel inzetbaar voor verschillende gebruikers.
Op het moment werken we samen met Zoetmulder en de rest van het ontwerpteam aan het Definitief Ontwerp van IKC Meeroevers. Meer tekeningen en 3D beelden zijn te zien op onze website.
Bouw van CPO Singelhof van start!
Het collectief CPO/CW Singelhof is twee jaar geleden opgericht met de droom om iets te ontwikkelen waar ouderen bij elkaar in de buurt kunnen wonen. Het omzien naar elkaar als belangrijk element voor een gezonde leefomgeving. Daarbij speelden aspecten als milieu en woningproblematiek een rol.
Het plan werd uitgewerkt in samenwerking met Schoots Architecten, adviseur Bijker en een team van de gemeente Oldebroek. In de zomer van 2022 resulteerde het voornemen in het plan om 18 levensloopbestendige huizen met een gemeenschappelijke ruimte te gaan bouwen rond een gemeenschappelijke tuin. In 2023 werd het ontwerp bestemmingsplan goedgekeurd en de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Op 18 mei wordt gevierd dat de eerste paal de grond in is gegaan. Daarmee wordt de realisatie van de Singelhof heel concreet voor de leden van de vereniging die allemaal een woning gekocht hebben in het plan. Kenmerkend voor de Singelhof is de bouw die bijna geheel in hout wordt uitgevoerd en gebruik zal maken van grondwarmte, groene daken en zonnepanelen. De locatie is gelegen aan de Bulten in Wezep-Noord in het groene hart van deze wijk.
““Bij De Singelhof kom ik verschillende woorden tegen die mij heel erg aanspreken: levensloopbestendig, duurzaam, nabuurschap en energieneutraal. Maar ook zorgzaam, comfortabel, mooi, gemeenschappelijk, verbinding en omzien naar elkaar. Ik vind het geweldig om te zien dat een aantal inwoners van onze gemeente een plan presenteerde voor huisvesting van 55-plussers en dat dit nu ook écht gaat worden uitgevoerd.””
Inclusiviteit als woonvorm
In de Singelhof komen 6 grondgebonden woningen en 12 appartmenten, een gemeenschappelijke ruimte inclusief 2 (mantelzorg) logeerkamers rond een gemeenschappelijke tuin van ruim 1.000 m2.
Een hof waarin ouderen bij elkaar in de buurt wonen en een natuurlijke manier van ‘gezamenlijkheid & hulpvaardigheid’ wordt geboden, inclusiviteit als woonvorm. Een van de aanleidingen is dat er niet veel woningen beschikbaar zijn of plannen voor woningbouw ten behoeve van ‘senioren’. Voor iedereen en in het bijzonder voor de (steeds) ouder wordende groep 55-plussers geldt dat hun gezondheid een belangrijk aandachtspunt is. De gezondheid en het welbevinden bij het ouder worden, speelt een grote rol en er zijn onderzoeken die aantonen dat professionele zorg uitgesteld kan worden als je goede leefomstandigheden en voorwaarden aanbiedt. Een seniorenwijkje waarin je naar elkaar omziet en elkaar helpt, heeft een positieve uitwerking en stelt zorg uit. De integratie van natuur zorgt ook voor een bewezen positieve invloed op de gezondheid. Daarnaast willen we CO2-uitstoot in de bouwfase beperken door voorkomen van emissie intensieve producten en gebruik van her-groeibare bouwmaterialen zoals hout voor de constructieve wanden.
Massief Houtbouw
Alle woningen worden gebouwd met een negatieve CO2-belasting door toepassing van massief houten wanden (CLT). De gevel wordt voorzien van een houten gevelbekleding en een plint van een robuust metselwerk.
CLT staat voor Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout of massieve houtbouw genoemd. CLT-hout is hout dat kruislings, uit minimaal 3 lagen is opgebouwd zodat het dezelfde sterkte en toepassingsmogelijkheden heeft als beton. Tevens heeft dit product positieve effecten op de vochtbalans en het leefklimaat in de woning, en geeft het energetisch een geheel ander gevoel aan haar bewoners dan de traditionele betonbouw. Wij kiezen voor een constructie van hout. Een draagstructuur van hout levert op gebouwniveau de meeste CO2 reductie op omdat dit relatief het meeste materiaal kost. Hout is verder een licht materiaal. De verhouding tussen sterkte en het lichte gewicht is perfect. Het lichte gewicht maakt transport en montage eenvoudig, maar doet niet af aan de sterkte van de constructie. Dit voordeel zorgt ervoor dat er bij de verwerking tot eindproduct er netto geen CO-2 of stikstof uitstoot is. Een Win-winsituatie. Zo heeft dit project een voorbeeld functie voor de bouwmethode van de toekomst om binnen het CO2 budget van de bouw te blijven.
Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2025 de woningen opgeleverd.
Met groot plezier samengewerkt met alle toekomstige bewoners van de Singelhof en uiteraard procesbegeleider Pieter B. Bijker van Bijker Advies
Met dank aan de Gemeente Oldebroek, Jan Willem van Hoorn, Steven Keijzer
Samen uitgewerkt met Gerben Enserink van Planruimte, Step Engineering Arjan de Roo en Anke Ploeger- Nomden voor de houtbouw engineering
En in bouwteam met Heutink Groep | Ontwikkelt en bouwt, Helmich Heutink en houtbouwer Treetek, Bob Elzen
Ontwerp CPO Erve Bosco gestart
Schoots architecten is gestart met het ontwerp van een woonomgeving met 20 woningen voor de CPO Erve Bosco. Na een selectie hebben wij het project gegund gekregen en zijn met groot enthousiasme gestart met gesprekken en workshops. Komende tijd zal het ontwerp in gezamenlijkheid met de groep worden vormgegeven.
We zijn zeer enthousiast over deze opgave en gaan komende tijd samen met Maarten Nieuwehuize, Jeroen Hollander, De Berck en de Gemeente Meppel het plan verder uitwerken.
Conceptidee voor modulaire bouw
ZOETMULDER en Schoots Architecten maken winnend ontwerp voor IKC Meeroevers in Groningen
ZOETMULDER en Schoots architecten hebben de architectenselectie voor IKC Meeroevers gewonnen. Het kindcentrum wordt een herkenbare en duurzame ontmoetingsplek en het eerste gebouw in deze nieuwe wijk van Meerstad. In ons ontwerp krijgt het gebouw een prominente toren en plaatsen we het op een landschappelijke ophoging (wierden) "Zo krijgt Meerstad een duurzaam hoogtepunt in de wijk”
De beoordelingscommissie ziet in ons voorstel een gebouw met ‘’een iconische waarde’’ waarin ‘’de verhoudingen en materialisering zorgvuldig zijn uitgedacht’’ binnen een ontwerp met ‘’heldere uitgangspunten’’. Ons ontwerp werd ‘’als meest inventief en duurzaam bestempeld’’ met ‘’veel creatieve suggesties als ook concrete voorstellen’’. Daarnaast werd ook onze schriftelijke en presenterende communicatie als ‘’heel helder en prettig’’ beoordeeld.
We zijn zeer verheugd met deze feedback en kijken er naar uit om samen met Gemeente Groningen, Bureau Meerstad, VCOG en de gebruikers ons ontwerp verder uit te werken. We zijn inmiddels met het ontwerpteam gestart aan de uitwerking van het Voorlopig Ontwerp.
Houtbouwproject CPO Singelhof kan van start!
Afgelopen tijd is door de CPO Singelhof in Wezep de anterieure overeenkomst met de gemeente Oldebroek gesloten. Daarnaast is het bestemmingsplan vastgesteld. Dat betekend dat we weer een stap verder zijn in planvorming naar een inclusieve woonomgeving voor ouderen in de natuur.
Ondertekening met burgemeester Tanja Haseloop
Sluiten van de bouwteamovereenkomst met Heutink.
Voor dit Collectief van particulieren (CPO) ontwikkelen wij gezamenlijk een woonhof. Een plan waarin ouderen bij elkaar in de buurt wonen en een natuurlijke manier van ‘gezamenlijkheid & hulpvaardigheid’ wordt geboden, inclusiviteit als woonvorm.
OpZuid in voorbereiding
Net voor het eind van het jaar wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van OpZuid in Soest.
De voormalige autoshowroom en -garage aan de Soesterbergsestraat maakt gefaseerd plaats voor woningen rondom een gezellige binnentuin. Deze binnentuin is straks één van de groene aders van De Eng, een plek waar buren elkaar ontmoeten.
Het project OpZuid zal gerealiseerd worden in twee fasen. De eerste fase bestaat uit 45 appartementen variërend in grootte van ca. 45m2 tot ca. 115m2. Ieder appartement beschikt over een woonkamer met open keuken, minimaal één slaapkamer, een badkamer, een berging in de stallingsgarage en een fijne loggia, waar men het hele jaar door heerlijk overdekt buiten kan zitten. Auto’s en fietsen worden uit het zicht geparkeerd in de stallingsgarage.
Gezond en groen nieuwjaar!
Nieuwjaar
We zijn trots en dankbaar op de projecten waar we in 2022 aan mochten werken. In het nieuwe jaar gaan we weer ons weer inzetten voor mooie en duurzame gebouwen.
Schoots Architecten wenst iedereen een gezond en groen 2023!
Onderzoek naar gezonde werkplek afgerond
Het afgelopen jaar heeft Jeroen Schoots meegewerkt aan een onderzoek naar een gezonde werkplek voor bij de HAN. Een van de resultaten is een natuurlijke werkplek waar je subtiel tot een pauze moment wordt gestimuleerd. Dit was te zien op de DDW in het Klokgebouw!
RESULTATEN
Het project levert aantoonbare resultaten op in de vorm van een in de praktijk geëvalueerde werkomgeving en daarbij behorende ontwerprichtlijnen. In een vervolgtraject kunnen deze resultaten vertaald worden naar andere werkomgevingen. De onderzoeksvraag die daarbij centraal staat is: ‘Op basis van welke ontwerprichtlijnen kunnen de werkplekken van medewerkers in het hoger onderwijs worden ontworpen, om hun werk-gerelateerde stress te verlagen?’
BNA interview gepubliceerd
Natuurinclusief bouwen met biobased materialen is de toekomst. Maar weinigen stellen ter discussie dat dat belangrijk is voor onze samenleving. Toch blijkt het vaak ondergeschikt aan economische belangen. Een architect heeft er een voortrekkersrol in, stelt architect Jeroen Schoots. “Aannemers gaan het niet doen, investeerders kost het geld. Als architecten hebben we die rol, maar we kunnen het niet alleen. Gelukkig zit het tij nu mee, er zijn een hoop kansen.”
Project Singelhof Wezep
Hoe de natuur een bijdrage kan leveren aan een fijne gezonde woonomgeving en een antwoord vormt op de huidige crisis. Dat zien Jeroen Schoots en zijn collega’s als het leidmotief van hun werk als Schoots architecten. De missie van het bureau uit Amersfoort is om de transitie naar gezonde gebouwen te versnellen en prachtig duurzame plekken mogelijk te maken.
Genomineerd als Leerbedrijf van het Jaar 2022
Genomineerd als Leerbedrijf van het Jaar 2022
We zijn trots op dat we genomineerd zijn als leerbedrijf van 2022 bij ROC Midden Nederland. Als oud leerlingen leiden wij elk jaar enkele studenten op. Zo kunnen ze ervaring op doen in het bouwkundige en architectonische werkveld. Stem op ons bedrijf!
Bouw gestart van Hospice Nijkerk
Bethanië is het oudste huis van Nijkerk. Het is in het midden van de zeventiende eeuw, na een brand die de hele stad in de as legde, herbouwd. Het gebouw is gerenoveerd tot hospice. Dit hospice biedt palliatieve zorg aan bewoners vanaf 18 jaar.
Bestaand pand aan de Vetkamp
Het pand was in een slechte staat en is in 2009 volledig gerenoveerd tot een prettig verblijf. Daarbij is de schuur omgebouwd tot verblijfkamers en het voorhuis als woonkamer ingericht. Om te kunnen blijven voldoen aan de huidige wet- en regelgeving op het gebied van werk, zorg en privacy hebben de besturen van de Stichting Hospice Nijkerk en Stichting Vrienden van Hospice Nijkerk besloten tot verbouwing van het pand. Met de verbouwing komt er meer ruimte voor werken en zorg. Bovendien maken we het pand toekomstbestendig door verduurzaming en uitbreiding. In het afgelopen jaar is er door ons een nieuwe uitbreiding ontworpen met twee extra kamers. Tijdens de verbouwing zal het hospice geopend blijven en kunnen er nog steeds gasten opgenomen worden.
Ontwerp nieuwbouw
Na een zorgvuldige voorbereiding is er gestart met de uitbreiding van de Hospice in Nijkerk. Wij hebben een ontwerp gemaakt dat passend is bij het monumentale pand maar ook een eigen karakter heeft. In februari is er gestart met de bouw. Dit gebeurd in zoveel mogelijk prefab onderdelen om zo min mogelijk overlast te geven op de bouwplaats voor de omwonenden. Binnen een dag staan de buitenwanden en zal daarna van binnen afgewerkt worden.Dit is mogelijk omdat wij een integraal ontwerp hebben gemaakt compleet in 3d. Hierdoor wordt veel bouwtijd bespaart en overlast voorkomen.
Door deze toevoeging is het Hospice en haar verzorgend personeel klaar voor de toekomst.
Tijdens de bouw
Interview Aan tafel bij Dudok
Interview over de Hoorneboeg bij Hilversum bij het Dudokcentrum. Wij zijn hiervoor gevraagd omdat wij met ons project de eervolle vermelding gekregen bij de Hilversumse architectuurprijs.
Oplevering woning op de berg
Op de Amersfoortse berg is een door ons ontworpen woning opgeleverd.
De woning ligt tegen een helling en is met een brede basis gericht op de tuin. De woonruimte aan de tuinkant is dubbel hoog waardoor het gevoel is alsof je ín de tuin zit. Deze ruimtelijkheid is afgewisseld met een meer intiemere keuken en overdekt terras.
Geselecteerd voor de Houtbouwprijs 2021!
Aan de Arnhemseweg in Amersfoort hebben we een appartementengebouw ontworpen met een volledig houten aanbouw. Dit project is opgenomen in een voorselectie van de Nationale Houtbouwprijs 2021.
Eervolle vermelding bij de Hilversumse Architectuur Prijs!
Wij hebben met het project op de Hoorneboeg een eervolle vermelding gekregen voor de zevende Hilversumse Architectuurprijs, voor het beste nieuwe gebouw in Hilversum.
De jury met voorzitter Dick van Gameren heeft na een voorselectie een keuze gemaakt uit tien bouwwerken die in 2019 en 2020 in gebruik zijn genomen.
Alle tien betrokken architectenbureaus hebben hun nominatie geaccepteerd en dingen mee naar de Vakprijs en de Publieksprijs.
Hieronder een overzicht. De genomineerde projecten staan op de website: www.hilversumsearchitectuurprijs.nl.
De buitenplaats Hoorneboeg kreeg een nieuwe invulling met aandacht voor cultuur en natuur. Het totaal bestaat uit een ensemble van tuinmanswoning, houten schuur, stenen schuurwoning, moestuinwoning en kas, dat samen een gemeentelijk monument vormt.
Genomineerd voor de Hilversumse Architectuur Prijs!
Wij zijn met het project op de Hoorneboeg genomineerd voor de zevende Hilversumse Architectuurprijs, voor het beste nieuwe gebouw in Hilversum.
Het bestuur van de Stichting heeft na een voorselectie een keuze gemaakt uit ruim vijftig bouwwerken die in 2019 en 2020 in gebruik zijn genomen.
Alle tien betrokken architectenbureaus hebben hun nominatie geaccepteerd en dingen mee naar de Vakprijs en de Publieksprijs. Vanwege de coronamaatregelen wordt de feestelijke prijsuitreiking verplaatst naar eind oktober van dit jaar.
De verwachting (en misschien ook wel de hoop) is dat dan in de Burgerzaal van het Raadhuis op een feestelijke manier de prijzen uit kunnen worden gereikt. Hieronder een overzicht. De genomineerde projecten staan op de website: www.hilversumsearchitectuurprijs.nl.
De buitenplaats Hoorneboeg kreeg een nieuwe invulling met aandacht voor cultuur en natuur. Het totaal bestaat uit een ensemble van tuinmanswoning, houten schuur, stenen schuurwoning, moestuinwoning en kas, dat samen een gemeentelijk monument vormt.
Start bouw vrijstaande woning
Op de berg in Amersfoort hebben wij een riante woning ontworpen met een interessante gelaagdheid.
Door ruime overstekken en doorgaande lijnen krijgt de woning een uniek karakter. Door de gekozen materialisering is er een interessant samenspel tussen hout, stuc en donker geprofileerde dakranden. Omdat de woning in een talud wordt gebouwd krijgt het aan de straat krijgt de woning een totaal andere verschijningsvorm dan aan de achterzijde.
Renovatie Uitvaartcentrum Rotterdam is afgerond
In Rotterdam hebben wij een bestaand uitvaartcentrum een nieuw gezicht gegeven.
Door toevoeging van zwart houten gevel en strakke glaspui zit het pand er robust en toegankelijk uit. Zo krijgt verlies en afscheid een serieuze plek in Rotterdam Zuid. Door toevoeging van een elektrische crematieoven krijgt het pand een extra functie om zo bestendig en duurzaam de toekomst tegemoet te gaan.
Afgelopen weekend is het pand voor het eerst in bedrijf genomen om als bijzondere plek voor de buurt een rol te krijgen.
Kadering van pui
Bestaande pand