Houten schuurwoning
Projectdetails
Type / Schuurwoning
Programma / vrijstaande woning
Opdrachtgever / Particulier
Adres / Hilversum
Jaar / 2019
Beelden / Jeroen Musch
Steen en hout
In een prachtig bos staat een ensemble van verschillende gebouwen en schuren. Eén daarvan is een stenen schuur van origine bestemt voor opslag. Deze schuur is getransformeerd tot volwaardige woning zonder de plek en ensemble aan te tasten. De schuur is een abstract volume door zijn vorm en materialisatie. De vroegere houten aanbouw is vervangen een nieuw houten volume om er een volwaardige woning van te maken. Het toepassen van donkerkleurig hout refereert aan de schuur die er stond en maakt de nieuwbouw ondergeschikt aan de stenen schuur en heeft een abstract en solide uitstraling zonder op de voorgrond te treden.
CLT
De constructie van de woning is volledig van hout door middel van Kruislaags hout (CLT). De woning is een opslag geworden van CO2 door de toepassing van het vele hout. Daarmee is de woning CO2 negatief direct na de bouw. Daarnaast helpt het bij een gezond binnenklimaat en een warme uitstraling.
Natuurlijke materialen
Door toepassing van natuurlijke materialen zoals houtvezel en vlaswol is er geen plastic folie nodig en kan de woning ademen, wat een gezond binnenklimaat oplevert. Zelfs de isolatie is van hout! Alle wanden zijn maximaal geïsoleerd en daardoor gebruikt de woning minimaal energie.
Naast dat dit goed voor de planeet is, is het vooral een heel behaaglijk en prettig woonklimaat!
Appartementen in Soest
Project details
Type / Nieuwbouw
Programma / 64 appartementen op een parkeerdek
Opdrachtgever / VanWonen
Adres / Soesterbergsestraat, Soest
Jaar / 2015 - heden
Beelden / Schoots Architecten, VanWonen
Ontwikkeling
Op het terrein van de voormalige showroom, werkplaats en parkeerdek is een ontwikkeling voorgesteld die weer deels recht kan doen aan de vroegere verkavelingsrichting en de daarbij behorende zichtlijnen naar de Eng weer grotendeels terugbrengen. Het plan bestaat uit twee bouwblokken van appartementen in twee blokken van twee lagen met een kap, een zuidgroep en een noordgroep.
Open zicht
De nieuw voorgestelde bebouwing worden daarom ook haaks op de Eng gepositioneerd. Samen met de verbreding van de in- en uitrit geeft dit weer een verbeterd visueel contact met de Eng van de Soesterbergsestraat. De verbreding wordt gerealiseerd door een deel van het voorste pand af te breken. Zo wordt er een (doodlopende) weg gerealiseerd richting de Eng die daarmee de karakteristieke relatie met De Eng intact houd zoals op meerdere plekken voor komt. De bebouwing op het achter terrein blijft op geruime afstand van de kavelgrens en vanaf het spoorwegtracé. Door middel van zichtlijnen en beplantingen die qua sfeer aansluiten bij de Eng wordt een relatie gecreëerd tussen de nieuwe ontwikkeling en de historische Eng. Aan de achterzijden van de appartementencomplexen worden kleinschalige tuinen gerealiseerd. Deze tuinen worden intiemer ingericht en zijn voor gebruik door de bewoners. Aan de spoorzijde bomen en extensief gazon, om de relatie met en het zicht naar de Eng te versterken.
Ritmisch en rust
De gebouwen zijn voorzien van een donkerbruine baksteen wat mooi aan sluit bij de natuurlijke omgeving en zicht. Het metselwerk loopt door in de buitenruimte waardoor het een mooie eenheid zal gaan vormen. De blokken zijn rustig vorm gegeven door elementen die ritmiek en geleding geven. De ramen en balkons zijn voorzien van een wit kader wat een strak en fris detail aan de woningen geeft. De tussenliggende entrees zorgen voor een verbinding tussen de blokken zonder dat het een massief karakter krijgt.